четвер, 29 жовтня 2015 р.

Румунія ! що цікавого ?

               
                                                              Румунія !

     Що є цікавого в Румунії ?  У нас одна спільна з румунами  Буковина: північна - наша, Чернівецька область, а південь - по інший бік кордону, куди ми і вирушили. 
      Кажуть назва країни пішла від імені старшого брата Ромула з легенди про вовчицю, що вигодувала двох братів. Дата незалежності цієї країни  - 9 травня 1877 року.
       Чомусь Румунія не приваблює нашого туриста, єдине що асоціюється з словом "румунія" - "роми " (цигани) і транспортний засіб - фіри. Ой, як ми недооцінюємо своїх сусідів.
Саме тут (а Румунія -  девята за територією країна Європи) знаходиться 7 обєктів всесвітньої спадщигни ЮНЕСКО. Серед них одне природне - дельта Дунаю (де річка Дунай зустрічається з морем),яке  заслужено визнане одним з найгарніших пейзажів Європи.
     Цікавою  є місцева валюта - лей- прозора і не рветься- валюта, яка є однією з найдорожчих у виробництві. Сфотографувала кілька :




   А ще Румунія- виробник автомобіля Dacia - Дакія, -історична область Римської імперії, яка тепер припадає на нинішню територію Румунії.

   Маршрут наших мандрів:
1. Сучава- серце РумуніїСама Сучава довго була столицею Молдови,і саме тут проводились коронації Молдовських королів. 
  Однією з архітектурних памяток є цитадель Сучави - відома Тронна фортеця  Твердиня згадується вперше в 1388 році. Це була прямокутного плану будова 36 на 40 метрів. Найбільшого розквіту фортеця  досягає  за правління Штефана  Великого, який відновив будівлю всередині, і відновив оборонну зовнішню стіну. Деякий період в фортеці мешкав  Влад Цепеш, пізніше відомий як граф Дракула. Фортеця  встояла при оточенні 1476 року, 1485 та 1497 рр., і не була здобута  аж до 1538 року.  Власник Олександр Лєпуштян  здає  твердиню на вимогу турків, і переїжджає у Ясси, але твердиня великої руйнації не зазнала. Останній, хто проводив відновлюючі роботи - власник  Василій  Лупу, після цього фотртеця переходить у руки загарбника  Георгія Штефана. І в 1675 році на вимогу турків фортецю таки руйнують. З 2006 року тут проводять фестиваль "Штефана Великого"


  Також милують око туриста монастирі і церкви   типові лише для цього регіону - розмальовані ззовні ! такого ніде немає у світі.
     В Сучаві  відідали монастир Івана Сучаського- покровителя торгівлі.Монастир розписаний старовинними фресками, які розповідають про уривок життя- святості Івана Сучавського. Фрески втратили свою яскравість але все ж збереглись до наших днів. В монастирі зберігаються мощі святого в кивоті, до якого можуть піддійти прихожани і приклонитись.

 
   Іоан був не бідним  купцем із Трапезунда, мав кораблі, і подорожував. Одного разу прибув він до Аккермана (тепер Бєлгород-Дністровський). Правитель міста наказав через наклем арештувати купця і посадити до вязниці, аж поки той не зречеться православ'я. В перший день через відмову зробити це, його побили залізними киями. Наступного дня відмовився принести жертву поганським божкам, і не дозволив підлікувати йому рани, покладаючись лише на Господа. Аж розсердив він правителя, і наказав той привязати праведника до хвоста коня і возити містом, і кожен бажаючий міг кинути в нього камінь. А потім йому відтяли голову. Але сталося диво, вночі зявились три священники, що відспівали купця. Варта хотіла перешкодити дійству, і один з лучників витягнув лук, натягнув стрілу, але випустити ї не зміг! Стріла прилипла йому до руки ! Аж після цього було дозволено поховати купця. Кнонізовано Іоана сучавського 1579 році.






 2. Воронець (Voronet). Тут теж  знаходиться один з розписних монастирів.Це справжній живописний скарб Румунії.   Окрасою монастиря є Сікстинська капелла Сходу: церква Св.Григорія  -одна з важливих церковних обєктів, побудованих при правлінні Штефана Великого між 26 травня і 14 серпня 1488 року.  Спершу це був чоловічий монастир, який припинив свою діяльність після 1786 року, і відновили монастир аж у 1991 році монахині. Ця сакральна споруда одночасно відігравала оборонну функцію, тому всередині монастир  маленький і компактний, зарахунок товщини стін. Тому і розписи перейшли із середини на зовнішні стіни будівлі, і настільки вражають обширністю і детальністю, що перехоплює дух !

  Церква побудована з каменю, і має внутрішні і звнішні розписи 1534- 1547 років. Прикрасили монастир через 50 років за правління сина  Штефана- Петра Рареса.  Секрет фарб і по сьогодні не розгаданий. Кольоровий фон завнішніх розписів, відомий Воронецький голубий колір , не має аналогів у світі. Але з Сікстинською Капеллою Воронець зближує фреска Страшного Суду (1547 р) на західному фасаді.


 Трансільванія
     Невеликий регіон Румунії, оточений Карпатами. Саме тут знаходяться обєкти, які притягують  туриста. навіть найвибагливіший  мандрівник знайде тут щось особливе для себе: і гори, і замки , і палаци, і колорит...
Звичайно, що тільки заходить мова про відомих постатей Румунії, так перше що спадає на думку - Дракула ! І справді роман Стокера  "Дракула", а потім і фільм Ф.Копполи таки розвинули міф, наповнивши його яскравими (і жорстокими одночас) фарбами. Ось так і виник грізний вампір...  І міф тепер приваблює тисячі туристів, і нас - теж )))


3.Сигішуара - містечко, занесене у список ЮНЕСКО. Багато будиночків дійшли незмінними з середньовіччя до наших часів. На вершині містечка знаходиться замок, побудований ремісниками, одна з веж - славиться рухомим годинниковим механізмом і є символом міста.





Також Сігішуара - містечко, де народився Влад ІІІ десь у 1430 році. Отримав він прізвище  Дракула що означало "син Дракона", від свого батька,якого так і називали "дракон". І  так часто підписував  свої листи. Цепеш -  закріпилось уже після смерті Влада   аж через 30 років, у 1508 році. "Tepes" походить від румунського слова "tepea"- кіл, тобто дослівно "той, хто саджає на кіл / палю". напевне отримав це прізвисько за свою жортокість і  "любов" до цього виду тортурного покарання. Хоча саме він звільнив Валахію від турків і осів на трон у 1456 році. Народ його підтримував, хоча в той час і не можна було бути не жорстоким.. адже армії не було - одні грабіжники, а край - у жебракахі злодіях занепадав. Ось і взявся він до дисципліни і вишколив армію так. що вона стала однією з найкращих у Європі!А знаєте чому ?, -тому що Дракула жорстоко карав тих вояків, у яких були рани нанесені ззаду, а не спереду... Одна з його перемог завдяки итрості: 26 березня 1462 року, коли султан Мехмед Завойовник іде на Валахію, і потрапляє у пастку в урвищі, де  зловлене його військо - а це 40 тисяч!!! воїнів, були посаджені на палі біля мурів Тирговіште. Та турки таки перемогли Дракулу... підкупом бояр, які його зрадили і він загину у 1476 році. І Волощина знову на кілька століть попадає під владу османів...
   Багато є розповідей- легенд про місце похоронення самого Дракули. Кажуть,  йому відрубали  голову і подарували султанові,і за його наказом її  поставили на площі в Константинополі, Інші легенди кажуть що безголове тіло було поховане у одному з монастирів  недалеко від Бухареста.
4. Бран - найвідвідуваніше туристами містечко. Його розташування- 30 км. від Брашова. Саме тут знаходиться замок Дракули,  побудований в 1377 р. для захисту  міста  від ворогів, на шляху з Трансільванії в Валахію самими ремісниками, з яких за це було знято податок. Тепер цей замок наводить страх і цікавість на всіх любителів розповідей про вампірів. Хоча, Влад Цепеш - історична постать з своєю цікавою життєвою дорогою, але історія і легенди так переплелись, що хто зна... Тай немає жодних даних, де б згадувалось, що Дракула пив кров. Але міф, створений Брамом Стокером про Дракулу,  таки додає шарму цій твердині. та й я думаю  міністерство туризму Румунії не проти такої популяризації. До речі, ще Іван Франко у своїх працх згадвав цю постать, і Адам Міцкевич, і Гюго... усі оспівували, як героя і боронця народу,врешті решт великого полководця, якого боялися турки, і який винайшоов партизанський посіб ведення війни,  а не як ... вампіра.
   Сам Влад провів свою юність у Туреччині,куди відправив його батько як заручника, на знак покірності султанові. Звідти і привіз він певно оцю адську тортуру "саджання на палю".
Кажуть він був справедливий і водночас жорстокий. Є багато розповідей про те, що коли посли турецького султана не зняли перед ним тюрбани, він дав наказ прибити їх до голови цвяхами... Тримав владу за допомогою жорстокості, адже кажуть біля джерела, на площі було встановлено золотий кубок, який служив  6 років і ніхто не наважився його собі вкрасти.
    Легенди про це місце витають різні, одні кажуть, що це улюблене місце для полювання Дракуди, інші кажуть, що саме у цьому підземеллі турки мучили Влада Цепеше, і тому замок і отримав таку назву, замок Дракули. І справді, будівля має багато підземель, таємних ходів (одним із них ми пройшлися), і лабіринтів, які плутаються сходинками... і виводять у внутрішній дворик. Все таки замок побудований на скалі, тому має 4 рівні і таку запутаність у побудові. В центрі - криниця, до якої можливо теж веде один з тунелів із підземелля, але зараз усе набагато лаконічніше, тепер це -  криниця бажань-, ну як же без цього, це ж улюблена атракція туристів: кинути монетку ! Я - теж !!! Правда дівочих бажань багато, уже і не пригадаю, що саме загадала, але це точно щось позитивне! Тому напевно збулось /збудеться!
    Замок у 1920 році був подарований жителями Брашова, які ним володіли, королеві Румунії марії. і з часом став улюбленим місцем її мешкання. Пізніше, після війни , замок в Габсбургів відібрали,але у 2006році сім'ї бу маєток повернений. Тепер в цьому замку приватний музей, який можуть відідати усі охочі.


На память, я собі купила магнітик, і також ось таку кружечку. Поповнила колекцію!

  Збергігся лише один портрет князя, який намалював невідомий художник. коли Дракула сидів у тюрмі і він, до речі, у мене на магнітику нижче:

5.Сіная -  містечко за 120 км від столиці - Бухаресту, яке  оточують гори Фурніка і Пятра Арсє. Найцікавішою памяткою архітектури є палац  Пелеш, який   був побудований у 1875 році у стилі пізнього німецького відродження. У ньому -170 кімнат, і є навіть ліфт. Тільки заходиш в середину палацу і перехоплює дух від захвату ! Величезна колекція венеціанського скла, вітражі, колекція  зброї...стіни  вкриті шкірою кордови,фарфор Мейсен і Сервер, скульптури з слонової кістки... Ось так оздобив резиденцію король Карол  І. Всі туристи линуть подивитись на цю красу, а влітку  також можна насолодитись прогулянкою парком, який теж вражає своєю доглянутістю. Поруч ще знаходиться менший королівський палац  -  Пелишор, менш відомий для туристів. Взагалі містечко отримало назву від мнастиря  Сіная, який заснував дворянин Михаїл Кантакузино в 1690-1695 роках, після  паломництва  в монастир Святої Катерини на Сінайському пів-острові. В честь цієї події і  отримав монастир своє ім'я. В цьому монастирі -музеї зберігається перша Біблія, перекладена на румунську мову.







6. Брашов - містечко, яке  дивує своєю ошатністю і витонченістю. Брашов - румунський "Зальцбург".  Воно всього за 13 км. від відомого туристичного курорту Пояна Брашов. Відома  памятка архітектури містечка - Чорна церква, яка почала діяти приблизно з 1380 року і вважається одним з найкращих зразків готичних храмів у Румунії, орган якої - один з найбільших у світі  і складається з 3393 труб. Дуже часто в церкві проходять органні концерти. Поруч з спорудою статуя Йоханнеса Хонтеруса - послідовника Мартіна Лютера. Саме в цьому містечку диякомном Корезі були надруковані перші румунські книги.  Це містечко довгий час надавало зброю  Владу Цепешу, поки той не підняв податок, і містечко повстало, але заколотники його були покарані улюбленим способом Дракули - "на палю". А на горі Тампа є  напис Брашов, схожий на голлівідський напис.

   

Варто спробувати румунські пончики - папанаші разом з гарячим румунським вином. 

Немає коментарів:

Дописати коментар