четвер, 19 січня 2017 р.

магніт: танцюючий дервіш

   Вітаю ! мені з Туреччини привезли дуже цікавий магнітик. Вирішила написати трішки про нього.
  Танцюючий дервіш:

   В перекладі з перської слово дервіш означає "бідняк/жебрак". Колись ісламські вчені забезпечували дотримання релігійних догм в ісламі, вводячи "шаріат"- релігійні, побутові норми, які грунтувались на Корані.  
  Пізніше почали утворюватись ордени, кожен з яких шукав містичний шлях зєднання з Аллахом. В практиці таких орденів були танці і музика, під час яких можна було увійти в екстаз. Один з засновників такого суфійського ордену - турецький філософ і поет Джаллаладина  Руми, відомий як Мевляна.  Його послідовники кожного року в грудні, в м. Конья, проводять фестиваль, присвячений засновнику ордену.  
    Цей танець особливий ритуальний,це своєрідний ритул поклоніння Аллаху.Під час танцю дервіші крутяться і вдягнені вони у вільнийбіле плаття і циліндричні шапки. Вони крутяться під чіткий ритм барабанів, і ці рухи ніби являють єднання Румі з Аллахом. Це як маленька вистава, який закінчується в фіналі звільненням від одягу, який символізує турботи мирського життя, а також рівність людей перед Богом ! 

Немає коментарів:

Дописати коментар